BULANTI - KUSMA
-
Gebelerde %50-90 oranında bulantı ve kusma olmaktadır. Genellikle erken haftalarda başlayıp 7-10. Hafta arası en yüksek seviyeye çıkar. Ve çoğu 14. hafta civarı kaybolur.
-
En sık görüldüğü ve bebeğin organ taslaklarının oluştuğu (embryogenez) dönem göz önüne alınarak, bulantı ve kusmanın anne karnındaki fetusu, dışarıdan alınabilecek zararlı mikroorganizma ve toksinlere karşı koruyan evrimsel bir süreç olduğu düşünülmektedir.
-
Şiddetli kusma ve kilo kaybı (Gebelik öncesi ağırlığın %5’inden daha fazla) ile seyreden tabloya Hiperemesis Gravidarum (HG) denir. Bu gebelerde; belirgin sıvı kaybı, kandaki asit-baz dengesinin bozulması ve ciddi mineral ve vitamin eksiklikleri olmaktadır. Gebelerin yaklaşık % 1’i bu nedenle hastaneye yatırılıp destek tedavisi almaktadır.
-
HG da fizyolojik alt yapı tam olarak bilinmiyor. Biyolojik, psikolojik ve sosyokültürel faktörler arasında kompeks bir etkileşim olduğu düşünülüyor.
-
Genç gebelerde daha sık izlenmektedir.
-
Genel Önlemler:
- Normal yemek zamanını beklemeden, acıkınca yemek
- Az ve sık beslenmek
- Katı gıda yedikten bir süre sonra sıvı almak
- Mideyi rahatsız edecek aşırı baharatlı ve acı gıdalardan uzak durmak
- Gece yatmadan hemen önce ve sabah kalkınca, bir dilim ekmek veya galeta gibi karbonhidrat tüketmek
Bu önlemler belirgin bir iyilik sağlamazsa, kullanılabilecek çeşitli ilaç ve vitamin destekleri söz konusu olabilir. Zencefil tabletlerinin olumlu etkisini rapor eden çalışmalar mevcuttur. Gebelik öncesi multivitamin başlanmasının da bulantı ve kusmayı azaltıcı etkisi olabilir.